Kaikki voimavarat käyttöön terveydenhuollossa

Kävin työterveyslääkärillä. Varasin ajan internetin kautta. Seuraava vapaa aika oli 1 tunti 15 minuuttia varauksesta. Tosin en saanut aikaa vakituiselle lääkärilleni, mutta kyllä tämäkin tohtori aivan pätevä oli.

Lehdissä on kirjoitettu miten vaikea on terveyskeskuksesta saada lääkäriaikaa varattua. Tämä koskee erityisesti erikoislääkäreiden kuten hammaslääkäreiden palveluja. Esimerkiksi hammaslääkäriin jonotus voi kestää monta viikkoa ja Buranaa kuluu tuskallisen paljon.

Palvelusetelin käyttö on yleistynyt monissa kaupungeissa. Palvelusetelillä kaupunki sitoutuu maksamaan osan yksityisen lääkärin palkkiosta. Hoitokapasiteettia ja valinnan varaa on paremmin kuin kunnan itse tuottamana. Palvelusetelin avulla pääsy lääkäriin nopeutuu sekä asukkaiden tasa-arvo paranee. Terveysasemien välinen kilpailu pitää hinnat kurissa. Asukkaat voivat valita paremmin mieleisensä lääkärin. Jyväskylässä esimerkiksi lasten korvatulehdukseen saa palvelusetelin yksityiselle lääkärille.

Monet kuntapoliitikot vastustavat palvelusetelien käytön laajentamista. Heidän mielestään niiden käyttö romuttaa kunnalliset terveyspalvelut. Mielestäni lääkäriin pääsyn nopeutuminen ei ole asukkaiden kannalta palvelun romuttamista vaan palvelun parantamista. Asukkaat mittaavat kokemuksillaan palvelun laadun. Sitä ei mitata poliitikkojen sanomisilla. Kaikki yhteiskunnan resurssit tulisi valjastaa asukkaiden käyttöön.

Ilkka Meriläinen