58% kansantuotteesta julkiselta sektorilta? (Vanha, mutta ajankohtainen kirjoitus)

Presidentti Sauli Niinistö otti kantaa julkisen sektorin paisumiseen. Jo 58 % kansantuotteesta syntyy siellä. Tämä johtuu siitä, että yritysten sekä muun avoimen sektorin talous on supistunut ja julkisen sektorin osuus on kasvanut. Julkisen sektorin kasvu rahoitetaan ottamalla valtiolle lisää velkaa. Velkaa otetaan, vaikka tiedetään, että lapsemme joutuvat maksamaan sen kerran takaisin. Valtio ja kunnat saavat vielä velkaa, vaikka yritysten lainaehdot ovat tiukentuneet.

Julkisen sektorin kasvava velkaantuminen luo epäilyksiä päättäjien kykyyn hoitaa suomen taloutta. Epäilyksiä lisää myös hallituspuolueiden irtiotot yhteisestä tavoitteesta. Vaarana on koko maan luottoluokituksen heikkeneminen ja korkomenojen kasvu sadoilla miljoonilla euroilla vuodessa.

Suomalaiset ovat kriisiaikoina pystyneet sopimaan asioista ja yhteisistä tavoitteista yhdessä. He ovat myös pystyneet viemään tavoitteensa läpi. Tästä on osoituksena esimerkiksi maan jälleenrakentaminen ja sotakorvausten maksu 50 -luvulla.

Suomessa on lukuisia Start Up–yrityksiä, jotka työllistävät korkean teknologian osaajia uusille innovatiivisille aloille. Jos Suomeen on velkaa otettava, se tulisi käyttää näiden yritysten ja innovaatioiden rahoittamiseen eikä julkisen sektorin paisuttamiseen. Nokian elekroniikkaosastokin oli tappiollinen 15 vuotta ennen matkapuhelimien läpimurtoa. Sen jälkeen se tuottikin suuren osan koko maan kansantuotteesta.

Julkiset palvelut tulisi sovittaa kansakunnan maksukyvyn mukaan. Velalla ei niitä kannata enää yhtään rahoittaa. Yrityksissä ja innovaatioissa on maamme tulevaisuus. Siemenperunoita ei kannata syödä.